Standup paddling, eller SUP som det förkortas, är en populär vattensport som har blivit alltmer populär under de senaste åren. Och det är inte så konstigt då det finns flera olika fördelar med det.

Vad är SUP?

Det är en sport där man står på en större surfbräda och använder en paddel för att förflytta sig över vattnet. Denna aktivitet kan utföras på både stilla och rörligt vatten och är lämplig för alla åldrar och färdighetsnivåer.

SUP-brädan är vanligtvis större än en vanlig surfbräda och har ett större volym för att ge bättre stabilitet. Paddeln är också annorlunda än en vanlig paddel för kanot eller kajak. Den är vanligtvis längre och har ett handtag i mitten, med blad i båda ändarna. För att börja med SUP behöver man inte mycket utrustning. En SUP-bräda och en paddel är allt som krävs. Det finns också många SUP-skolor runt om i världen som erbjuder kurser och uthyrning av utrustning.

Fördelar med SUP

Dessa brädor har sitt ursprung i Hawaii där de traditionellt användes av surfare som en alternativ träningsform. Under de senaste åren har sporten blivit populär över hela världen, särskilt på grund av dess tillgänglighet och enkelhet. Det finns flera fördelar med SUP. Några av dessa är till exempel:

  • Bra träningsform. En av fördelarna med denna typ av träning är att det är en lågintensiv träningsform som är skonsam mot kroppen. Det kan vara ett utmärkt sätt att träna styrka, balans och koordination samtidigt som man njuter av en lugn och avkopplande utsikt över vattnet.
  • Uppleva naturen. SUP kan också vara ett utmärkt sätt att uppleva naturen på ett annorlunda sätt. Genom att paddla längs floder, sjöar eller hav, kan man upptäcka nya platser och se djur och växter som man kanske inte annars skulle ha sett.

Sammanfattningsvis är detta en populär och tillgänglig vattensport som kan utföras på både stilla och rörligt vatten. Det är en utmärkt träningsform som är skonsam mot kroppen samtidigt som man upplever naturen på ett annorlunda sätt. Om du letar efter en ny och spännande aktivitet att prova på kan detta vara det perfekta valet.