Att cykelpendla till jobb och förskola kan vara riktigt smidigt. Är det inte alltför långa avstånd är det ett roligt och ekonomiskt sätt att ta sig runt på. Men så är det också viktigt att åkningen sker på ett säkert sätt. Trots allt ska du ut i trafiken, relativt oskyddad, med ett barn. Det är inte bara viktigt att man köper en modell som åtminstone uppfyller standard, men också att man använder dem på rätt sätt. Tipsen nedan kommer från Råd & Rön, som testat ett antal modeller. Ett bra val om man inte vill läsa igenom olika tester är att välja kvalitetssäkra cykelsitsar från Thule.

Låt butiken montera

Normalt ska det inte vara några större problem att montera en cykelsits. Dock kan det kännas skönt att låta butiken göra det. De har troligtvis gjort det väldigt många gånger förut, och du slipper då fundera på om du har något gjort fel som kan äventyra säkerheten. En annan fördel är att du blir säker på att sitsen passar ihop med cykelramen.

Använd kjolskydd

För den som är lite extra oroad över att fotskyddet inte riktigt är tillräckligt, kan det vara en idé att använda kjolskydd. Förutom barnfötter, förhindrar du även att kappor, kjolar och rockar fastnar i hjulen. Det kostar inte mycket, är enkelt att sätta på och är skönt att ha.

Extra ramfäste

Ett extra ramfäste kan underlätta en del om ni turas om med att skjutsa barnet. Det gör det enkelt att helt enkelt flytta sitsen mellan olika cyklar. Se dock till att du köper ramfäste och sits från samma tillverkare – annars kommer det inte att passa. Har du ett extra ramfäste som passar är det bara att knäppa loss den från ena cykeln och sätta fast på den andra.

Lutbart ryggstöd om ni åker långfärder

Kommer ni att pendla ganska långa sträckor? Eller åka på längre utflykter? I sådana fall kan det vara bra att titta på ett ryggstöd som går att luta. Det blir betydligt skönare för barnet – vilket också gör utflykten trevligare för dig.

Provsitt ordentligt

Det viktigaste innan ett köp är kanske att provsitta sitsen ordentligt. Är den bekväm? Går det lätt att spänna rämnar och justera bältet? Det kan tyckas vara ganska små saker, men som blir viktiga med tid och användning.