Dr Marten – från punk till pop

Dr Marten-skorna slog igenom med en typisk stil för en punkare. En typisk användare kunde vara en kille i nionde klass med svarta kläder, turkosfärgat hår i spikes och med de populära bruna, slitna Dr Marten-skorna med grov sula. I många år syntes Dr Marten-skon främst på punkare, skorna hade en tydlig skara fans i de kretsarna. Det tog ett tag tills den distinkta stilen tog fäste även i andra målgrupper.

Dr Martens början

Historien säger att Dr Martens skor började tas fram redan 1945 av en tysk läkare vid namn Dr Klaus Marten. Han var en specialist inom ortopedi, och när han efter en skidåkningsskada i foten inte kunde hitta passande skor för att få hans fot att läka, började han designa en sko som skulle vara bra för fötterna. Han tog avstamp i hur dåvarande militärkängor såg ut, och förklarar den robusta stilen dessa kängor ursprungligen hade. Skorna tillverkades initialt av återvunna material från arméuniformer. Efter att de lanserades blev de en hit i arbetarklassen, och var länge starkt associerade till just denna grupp av konsumenter. Numera kan användandet av dessa skor snarare associeras med en individuell stil och attityd snarare än en samhällsklass.

CSR hos Dr Marten

Dr Marten driver ett aktivt arbete för att visa transparens i sin produktionskedja för att säkerställa att arbetsvillkoren och miljöpåverkan sker i linje med modern hållbarhet. Programmet kallas för ”Modern Slavery” och man kan läsa deras årliga rapporter kring detta arbete online. De lägger mycket resurser på att utbilda sina medarbetare om programmet, för att även de ska veta sina rättigheter inom produktionen. 

De för även arbete för socialt ansvarstagande genom att genomsyra verksamhetens miljö med aktivt arbete för jämställdhet, anti-rasism och kontrollerade, rimliga arbetstimmar. Säkerheten på arbetsplatsen, särskilt inom produktionen är även väl övervakad och reglerad. Likaså ser de till att återvinna allt från restmaterial till kartonglådor i produktionskedjan.

Den moderna framtiden

Detta varumärke är framtiden. Med hållbara skor som du kan underhålla och ha livet ut, i samband med hur de driver sin verksamhet kan man med gott samvete investera i ett eller flera av dessa par. Även fast läder kommer från djur, som kan verka dåligt för miljön, så är detta hållbara konsumtionsval ett beslut som dina fötter, plånbok och planeten kommer tacka dig för i längden. Vill du haka på aktuella färgtrender, så kan du även räkna med Dr Marten, som släpper kollektioner som Colour Pop för att hänga med i moderna trender.